Vaatwasser aansluiten

Vaatwasser aansluiten

In vele huishoudens is tegenwoordig wel een vaatwasser te vinden. Na het aanschaffen is het aansluiten natuurlijk noodzakelijk. Het is een mogelijkheid om het plaatsen over te laten aan een vakman, maar voor een ervaren klusser is het een optie om deze zelf te plaatsen. U heeft de keuze uit een inbouwvaatwasser maar een vrijstaande is tevens een mogelijkheid. Het is verstandig om voor het aansluiten de handleiding door te lezen. In onderstaand stappenplan leest u echter hoe u zelf een vaatwasser kunt plaatsen maar ook over de kosten als u deze laat aansluiten.

Voordat u begint

Voordat u begint met het inbouwen is het belangrijk om te controleren of de af- en aanvoerleidingen van de vaatwasser lang genoeg zijn. Ze moeten namelijk bij het water aftappunt kunnen komen. Check bij het sifon onder de gootsteen bij de gewone kraan tevens of er een vaatwasser-aansluiting zit. Als dit niet zo is dan moet u deze vervangen voor een sifon met vaatwasser-aansluiting. Indien u geen wasmachinekraan heeft, dient u eerst een aftakking van de bestaande leiding te maken zodat u zelf een wasmachinekraan kunt plaatsen. Wanneer u dit heeft gedaan gaat u verder met het stappenplan.

Vrijstaande vaatwasser aansluiten

Als u dit stappenplan volgt dan is het mogelijk om uw vrijstaande afwasmachine binnen een korte tijd plaatsen. Allereest zorgt u er voor dat het apparaat waterpas staat met behulp van de stelvoetjes. Controleer of de aanvoerslang bruikbaar is voor de temperatuur van het water wat in de afwasmachine komt. Vervolgens sluit u de afvoer- en aanvoerslangen aan op de vaatwasser, samen met de elektriciteitskabels. De afvoer- en aanvoerslangen moeten zonder knikken naar de watertoevoer en -afvoer geleid worden en goed aangesloten worden om lekkage tegen te gaan. Doe hierna de elektriciteitskabel stekker in het stopcontact. Vervolgens sluit u de slang voor de afvoer het beste aan de sifon onder de gootsteen bij de gewone kraan aan. Dit doet u bijvoorbeeld met behulp van een klemband zodat deze niet los raakt. Bij de eerste wasbeurt controleert u of er nergens een water lekkage is. Als dit niet het geval is dan zet u de vrijstaande afwasmachine op de definitieve plek neer.

Contactformulier

Uw aanvraag:

  • Uw gegevens zijn veilig bij ons
  • Vrijblijvende dienstverlening
  • Kosteloos en zonder verplichtingen
vaatwasser inbouwen

Inbouwvaatwasser aansluiten

Het installeren van een inbouwvaatwasser kost iets meer moeite omdat deze achter een keukenkastje geplaatst moet worden. Voordat u aan het stappenplan voor het inbouwen begint controleert u eerst uit welk materiaal uw aanrechtblad bestaat. Breng bevestigingsplaatjes aan en controleer of de aanvoerslang bruikbaar is voor de temperatuur van het water wat in de afwasmachine komt. Vervolgens sluit u de af- en aanvoerslangen aan op de vaatwasser, samen met de elektriciteitskabels. Sluit ook hier de slangen en kabels zonder knikken aan en doe de elektriciteitskabel stekker in het stopcontact. Hierna sluit u de aanvoerslang hermetisch af en maakt u de slang voor de afvoer met een klemband vast aan de sifon onder de gootsteen bij de gewone kraan. Zet de machine op de definitieve plek neer en zorg er voor dat deze waterpas en op de juiste hoogte staat met behulp van de stelvoetjes.

vaatwasser plaatsen

Controle na het aansluiten

Controleer tijdens de eerst wasbeurt of alles goed is aangesloten en of er geen lekkage is bij bijvoorbeeld de gootsteen. Meet vervolgens waar het keukenkastje bevestigd moet worden op het apparaat. Houd er rekening mee dat u het keukenkastje op dezelfde hoogte moet houden als de andere kastjes in de keuken. Op het moment dat u zeker weet dat de afmetingen correct zijn en de vaatwasser werkt, bevestigd u het paneel op de inbouwvaatwasser. Bij verscheidene vaatwassers is het namelijk niet meer mogelijk om iets te verstellen wanneer het paneel bevestigd is. Heeft u een houten of kunststof aanrechtblad? Dan maakt u de inbouwvaatwasser hier aan vast. Heeft u een stenen aanrechtblad? Dan bevestigd u de machine aan de panelen tussen het keukenkastje. Plaats als laatste de plint en u bent klaar met het inbouwen van uw inbouwvaatwasser.

Kosten

Bent u niet zo’n ervaren klusser of ziet u het zelf inbouwen en aansluiten gewoon niet zo zitten? Het is uiteraard mogelijk om dit te laten doen. De kosten voor het laten inbouwen hangen af van verschillende factoren. Zo kan het type vaatwasser, de prijs van het materiaal of uw soort keuken hier van invloed op zijn. De kosten van het laten inbouwen liggen gemiddeld tussen de €70,- en €100,-. Voor de meest exacte prijs vraagt u geheel vrijblijvend een offerte aan.

Vrijblijvend offertes vergelijken

Bent u er over uit dat u een vrijstaande of inbouwvaatwasser wilt laten installeren? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. U vraagt bij ons geheel vrijblijvend offertes aan. Wij sturen u vervolgens offertes toe van verscheidene vakmannen bij u in de buurt. U vergelijkt deze offertes rustig thuis zodat u een keuze kunt maken uit de aanbieders met de hoogste service voor de laagste prijs. Ook voor andere vragen over het plaatsen, inbouwen, aansluiten en de prijs van uw afwasmachine bent u bij ons van harte welkom.
Loodgieter Nu contact