Zelf uw cv-ketel bijvullen
Heeft uw verwarming moeite met warm worden? Duurt het lang voordat uw douche warm wordt? Of maakt uw centrale verwarming veel lawaai? Grote kans dat de druk in uw cv-ketel te laag is. U controleert dit zelf door te checken op hoeveel bar de meter staat. Als de meter niet tussen de 1,5 en 2 bar staat, dan is het bijvullen inderdaad nodig. Het aanvullen is niet erg moeilijk, u doet het gemakkelijk zelf. In onderstaand stappenplan leest u precies hoe u dit doet. Het aanvullen lukt niet? Een kapot expansievat kan hiervan de oorzaak zijn, ook hier hebben wij een aantal oplossingen voor.
Stappenplan voor het bijvullen van uw cv-ketel
- Zorg er voor dat u een emmer en een handdoek bij de hand heeft. Zet vervolgens de kamerthermostaat op de allerlaagste stand en wacht tot de thermostaat van de ketel nog maar 40 graden aangeeft. U vult namelijk de cv-ketel met koud water. De binnenkant van de ketel kan barsten wanneer u koud water in een hete cv-ketel doet.
- Na het afkoelen sluit u de vulslang aan op de koudwaterkraan. U wilt voorkomen dat er lucht in de centrale verwarming terecht komt. Zorg er dus voor dat er geen lucht in de slang terecht komt door deze tot de rand met water te vullen.
- Hierna draait u de waterkraan dicht. Vervolgens zoekt u de vulkraan, deze zit vaak in de buurt van de kelder. Haal de dop van de vulkraan, maar open hem niet. Sluit de vulslang aan op de vulkraan van uw cv-installatie en zorg er voor dat hij goed vast zit.
- De volgende stap is het bijvullen van uw verwarmingsketel. Draai eerst de waterkraan open en daarna pas de vulkraan van de cv-installatie. Houd in de gaten op hoeveel bar de druk staat. Wanneer deze bijna op 2 bar staat sluit u als eerste de vulkraan en vervolgens de waterkraan.
- Bij het afkoppelen van de slang kunt u het water wat nog in de slang zat in de emmer laten lopen. Hierna zet u de kamerthermostaat weer op de wenselijke stand. Omdat er altijd wat lucht mee komt bij het bijvullen van de cv-ketel is het verstandig om de radiator en het expansievat te ontluchten.
Lukt het niet?
Het bijvullen van de cv-ketel lukt niet? Het is erg vervelend wanneer u bovenstaande stappen volgt maar het lukt niet om het gewenste resultaat te halen. Loopt de druk met water onevenredig snel op tijdens het bijvullen? Grote kans dat uw expansievat defect is. Het is verstandig om hem zo spoedig mogelijk te vervangen. Het is van de buitenkant niet goed te zien wanneer een expansievat lekt. U tikt met een schroevendraaier op het expansievat om dit te controleren. Klinkt het deel met stikstof hol en het deel met water dof? Dan is het expansievat waarschijnlijk lek. Als u de cv-installatie vaak moet aanvullen terwijl het expansievat niet defect is, dan kan de fout bij de automatische ontluchter liggen. Indien hij lekt is het tevens verstandig om hem zo snel mogelijk te vervangen. Het is cruciaal om voor het bijvullen van uw cv-ketel eerst de handleiding te lezen omdat er vele verschillende soorten ketels zijn. U leest hier enkele aanvullingen over de merken Nefit, Intergas, Vaillant en Remeha.
Contactformulier
Uw aanvraag:
- Uw gegevens zijn veilig bij ons
- Vrijblijvende dienstverlening
- Kosteloos en zonder verplichtingen
Nefit
De waterdruk bij een cv-ketel van Nefit leest u af op de drukmeter van de verwarmingsketel. Bij sommige types is het anders, zij geven ook een melding via de kamerthermostaat. Is het bijvullen nodig bij een Nefit installatie? Dan kunt u zelf bovenstaande stappen volgen. Let er echter wel op dat bij oudere toestellen zonder digitale drukmeter de stekker van de installatie uit het stopcontact gehaald moet worden alvorens u begint.
Intergas
Het vullen van een installatie van Intergas gaat ook volgens bovenstaand stappenplan. Wanneer u wilt aflezen hoeveel bar de waterdruk is dan gaat dit een beetje anders. Onderaan de verwarmingsketel vindt u een klepje, na het openen ziet u een bedieningspaneel. Druk de aan/uit knop linksonder één keer in. Hoeveel bar de druk is leest u nu in het scherm, helemaal aan de linkerkant. Bij het vullen kunt u via de aan/uit knop tevens de installatie uitzetten alvorens te beginnen.
Vaillant
Vaillant is één van de bekendere merken voor centrale verwarming installaties. Ze zijn erg makkelijk te bedienen. Op het blauw verlichte display op de verwarmingsketel leest u hoeveel bar de waterdruk is. Mocht deze te hoog zijn dan vult u de cv-ketel aan volgens bovenstaand stappenplan. Het aanvullen lukt niet zelf? Dan is het altijd mogelijk om een Vaillant vakman in te schakelen zodat deze er voor zorgt dat alles met uw installatie weer in orde is.
Remeha
Bij een Remeha cv-installatie leest u zelf de druk van het water af op de waterdrukmeter van de verwarmingsketel. Check op hoeveel bar deze staat. Is dit onder de 1,5 bar, dan moet u de installatie bijvullen. Voordat u dit doet is het verstandig om de oorzaak te achterhalen omdat dit bijvoorbeeld een lekkage kan zijn. Het aanvullen kunt u tevens doen volgens bovenstaand stappenplan.