koolmonoxidemelder plaatsen

Koolmonoxidemelder plaatsen

Koolmonoxide (CO) ontstaat bij onvolledige verbranding bij open verbrandingsapparaten zoals een CV ketel. Normaal gesproken wordt koolmonoxide afgevoerd door een rookgasafvoer maar dit gaat niet altijd goed. Elk jaar vinden er ongeveer 15 sterfgevallen plaats als gevolg van een koolmonoxidevergiftiging. Daarnaast eindigen circa 150 mensen in het ziekenhuis naar aanleiding van een koolmonoxidevergiftiging. Om een koolmonoxidevergiftiging te voorkomen is het daarom een goed idee om een koolmonoxidemelder te plaatsen. Een CO melder alarmeert u op tijd met behulp van een luid alarm wanneer er koolmonoxide vrijkomt. U leest hier meer over de gevaren indien u geen koolmonoxidemelder laat ophangen, het onderhoud, het vervangen van de batterij en de beste locatie voor de plaatsing.

Gevaren koolmonoxide

Als er bij verbranding te weinig zuurstof bij de vlam komt dan ontstaat er koolmonoxide. Koolmonoxide kan voorkomen bij apparaten waar verbranding van gas voorkomt, zoals een open haard, gaskachel, geiser of CV ketel. Koolmonoxide brengt vele gevaren met zich mee. Het is smaak-, reuk-, en kleurloos gas, u kunt het dus niet ruiken, proeven of zien. Koolmonoxide wordt 250 keer sneller opgenomen in het bloed dan zuurstof. De gevaren zijn hoofdpijn, vermoeidheid, overgeven, misselijkheid of een versnelde hartslag. Deze gevaren kunnen leiden tot bewusteloosheid, coma of zelfs overlijden. Voor kleuters, zwangere vrouwen, ongeboren baby’s en mensen met een hartziekte, ademhalingsproblemen of bloedarmoede zijn de gevaren van een koolmonoxidevergiftiging nog groter.

Waar moet u de koolmonoxidemelder plaatsen?

Het is verstandig om een koolmonoxidemelder in de buurt van elk open verbrandingsapparaat, zoals een CV ketel, te plaatsen. Plaats hem binnen 1-2 meter van de CV ketel of een ander verbrandingsapparaat. U moet rekening houden met een aantal voorwaarden tijdens het ophangen van een koolmonoxidemelder. Het is het beste om elke CO melder op ongeveer 1,5 meter van de vloer en in slaapruimtes te plaatsen, maar wel buiten het bereik van kinderen. Plaatsing in de buurt van een gasfornuis of een gootsteen is geen goed idee. Het ophangen van een CO melder is niet toegestaan in een vochtige of stoffige ruimte of achter meubels, gordijnen of andere belemmeringen. Plaats een koolmonoxidemelder ook nooit in een kast, buiten of op een plek waar het veel tocht.

Contactformulier

Uw aanvraag:

  • Uw gegevens zijn veilig bij ons
  • Vrijblijvende dienstverlening
  • Kosteloos en zonder verplichtingen
koolmonoxide

Verschil met een rookmelder

Het is een goed idee om naast een koolmonoxidemelder een rookmelder te plaatsen. Wanneer het alarm hiervan afgaat is er hoogstwaarschijnlijk brand ontstaan en moet u zo snel mogelijk uw woning verlaten. Het verschil tussen een koolmonoxidemelder en een rookmelder is dan ook dat de eerste meet of er koolmonoxide aanwezig is en een rookmelder meet of er rook aanwezig is. De plaatsing van een combimelder is een optie. Dit is een rookmelder en koolmonoxidemelder in één. Het ophangen van een combimelder wordt echter niet aanbevolen. Een CO melder moet u namelijk op een andere locatie dan een rookmelder ophangen. Dit kan er voor zorgen dat de combimelder minder snel rook of koolmonoxide detecteert.

koolmonoxidemelder ophangen

Onderhoud van de koolmonoxidemelder

Na plaatsing is regelmatig onderhoud belangrijk. Een koolmonoxidemelder gaat gemiddeld 7 tot 10 jaar mee, hierna moet u deze vervangen. Indien de CO melder eerder al kuren heeft dan kunt u deze het beste direct vervangen. Tijdens het onderhoud is het verstandig om de buitenkant schoon te maken met een licht vochtige of droge doek zonder schoonmaakmiddelen. Het is belangrijk om elk jaar de batterij te vervangen. Test na plaatsing ook regelmatig de batterij met behulp van de test knop. Als de batterij bijna leeg is dan laat deze een piepend alarm horen als waarschuwing. Bij een koolmonoxidemelder met lithium batterij is dit niet nodig, u kunt na 7 tot 10 jaar simpelweg de gehele koolmonoxidemelder vervangen.

Koolmonoxidemelder prijzen

Om een koolstofmonoxidevergiftiging te voorkomen is het verstandig om koolmonoxidemelders te plaatsen. Dankzij het alarm bent u altijd op tijd gewaarschuwd. Voordat u één gaat aanschaffen bent u natuurlijk benieuwd naar de prijzen. De prijzen van koolmonoxidemelders hangen af van de verschillende merken en uitvoeringen. U heeft bijvoorbeeld de keuze uit betrouwbare A-merken zoals First Alert en Ajax. De prijzen van koolmonoxidemelders van First Alert en Ajax liggen gemiddeld tussen de €40,- en €80,-. Kies bij de plaatsing koolmonoxidemelders met de norm NEN-EN 50291, deze voldoen aan de technische eisen.

Hulp nodig? Vrijblijvend contact!

U begrijpt dat het ophangen van koolmonoxidemelders erg belangrijk is. Heeft u hulp nodig bij het ophangen van uw CO melder? Wij helpen u graag bij het plaatsen. Wij zijn een netwerk van installateurs in heel Nederland. Er zit altijd een vakman bij u in de regio die u kan helpen bij het plaatsen van een koolmonoxidemelder. Via ons contactformulier vraagt u kosteloos en geheel vrijblijvend meerdere offertes aan. Door de offertes met elkaar te vergelijken kunt u altijd voor de installateur met de beste voorwaarden en de laagste prijs kiezen. Ook met vragen over koolstofmonoxide en het plaatsen van melders bent u bij ons van harte welkom.
CO melder