gasfornuis aansluiten

Gasfornuis aansluiten

Een gaskookplaat wordt vrijwel dagelijks gebruikt. Een goed werkend gasfornuis is daarom onmisbaar in een keuken. Het aansluiten van een (inbouw) gasfornuis lijkt misschien eenvoudig, het kan echter erg gevaarlijk zijn als het niet juist wordt gedaan. Om gevaren zoals gaslekkages en oververhitting te voorkomen is het verstandig om de richtlijnen voor het aansluiten goed te volgen. Hebt u twijfels of het wel helemaal juist gaat met het aansluiten? In dat geval kunt u het aansluiten van de gasleiding op de (inbouw) gaskookplaat beter aan een professional overlaten. U vindt hier meer informatie over de verschillende gasslangen, zoals een rubberen of flexibele rvs gasslang, en het installeren van de gasleiding aan de gaskookplaat.

Benodigdheden

Zorg ervoor dat u voorbereid bent en alle benodigdheden in huis hebt wanneer u begint met het aansluiten. U hebt uiteraard een glasslang nodig. Het is in de meeste gevallen onmogelijk om de gaskookplaat direct op de gasslang aan te sluiten, hiervoor hebt u een koppelstuk nodig. Tussen de aansluiting van de gaskookplaat en het metalen koppelstukje moet u teflon tape (ook wel gastape genoemd) gebruiken. Tussen de kraan van de gasslang en de verloop hoeft u geen gastape te gebruiken. Dit deel wordt al afgedicht dankzij de rubberen ringetjes in de gasslang. Het is mogelijk om een pakket voor de installatie te kopen met daarin een gasslang, koppelstuk en gastape.

Gasslang fornuis

Voor het aansluiten van een gasstel kunt u rubberen of flexibele rvs gasslangen gebruiken. Een rubberen gasslang gaat circa 7 jaar mee. Het is verstandig om de gasslang elk jaar te controleren door deze te buigen. Zitten er scheurtjes in? Dan kunt u het beste de rubberen gasslang vervangen. Een rubberen slang moet altijd toegankelijk zijn. Deze is dus geschikt voor het aansluiten van een losstaand gasfornuis. Een flexibele rvs slang gaat levenslang mee, deze hoeft u niet te vervangen. Bij een inbouw gasstel moet daarom de flexibele rvs versie gebruikt worden. Een flexibele rvs slang past op alle koppelingen en gasslangkranen van een inbouw gasfornuis.

Contactformulier

Uw aanvraag:

  • Uw gegevens zijn veilig bij ons
  • Vrijblijvende dienstverlening
  • Kosteloos en zonder verplichtingen
gaskookplaat aansluiten

Installatie gasfornuis

Het vervangen van de gasslang of de installatie van uw gasfornuis is niet erg moeilijk, het vereist echter wel uw volledige aandacht. Gaat u de slang vervangen? Draai eerst de gaskraan dicht. Steek het gasfornuis aan zodat het resterende gas verdwijnt. Vervolgens gaat u verder met de installatie. Draai als eerste de wartels los. Doe 3 tot 4 lagen teflon tape op de schroefdraad van de gasaansluiting. Draai de tape er niet te dicht omheen. Zitten er rubberen ringetjes in de slang? Dan hoeft u geen tape te gebruiken. Neem vervolgens de gasslang en sluit deze aan op de gaskraan en de aansluiting van de gaskookplaat.

gasslang aansluiten

Na-controle

Na de installatie is het erg belangrijk om te controleren of het gasstel goed werkt. U wilt natuurlijk voorkomen dat er gas uit de gasleiding ontsnapt. Het is heel eenvoudig om te controleren of het aansluiten van het gasfornuis goed is gegaan. Maak als eerste een sopje van water en afwasmiddel. Zorg ervoor dat het sopje veel schuimt, gebruik dus genoeg afwasmiddel. Draai vervolgens de gaskraan los en smeer de gehele gasslang en de aansluitingen in met de zeepsop. Als er uit de gasleiding gas ontsnapt dan zult u dit direct zien. Zeepsop reageert namelijk op gas of lucht. Ziet u geen reactie? In dat geval kunt u het gasfornuis veilig gebruiken.

Gasfornuis aansluiten kosten

U bent natuurlijk benieuwd naar de kosten van het aansluiten van uw gasfornuis. Als u de gasaansluiting zelf doet bent u alleen materiaalkosten kwijt. De prijzen van gasslangen verschillen per soort. Een hele set met een flexibele rvs gasslang inclusief koppelstuk en tape kost gemiddeld €50,-. Het is echter verstandig om het vervangen of
aansluiten door een vakman te laten doen zodat u zeker weet dat alles juist wordt gedaan. De kosten zullen iets hoger zijn omdat er rekening gehouden moet worden met onder andere het loon van de vakman. Door het aanvragen van offertes krijgt u een prijsindicatie van de installatie van uw gasstel.

Hulp nodig? Vrijblijvend contact!

Ziet u het vervangen van de gasslang of het aansluiten van het gasfornuis niet helemaal zitten? Of hebt u het aansluiten van het gasfornuis zelf gedaan, maar bent u hier nog wat onzeker over? Wij helpen u graag bij de gasaansluiting van uw gasstel! Wij zijn een landelijk netwerk van ervaren vakmannen. Er zit altijd een vakman bij u in de regio. Via ons contactformulier vraagt u gratis en geheel vrijblijvend meerdere offertes aan. Door deze met elkaar te vergelijken kunt u altijd voor de vakman met de laagste prijs en de beste voorwaarden kiezen. Ook met vragen over de gasaansluiting van uw (inbouw) gasstel bent u bij ons van harte welkom.
gaskookplaat