Wasmachine aansluiten

Wasmachine aansluiten

Van onze klanten krijgen we vaak vragen over het aansluiten van de wasmachine. Welke stappen zij hiervoor moeten volgen en of het mogelijk is om deze klus zelf uit te voeren. Wij hebben daarom voor u op deze pagina de kennis van onze specialisten voor u verzameld en in een kort stappenplan opgeschreven. Zo adviseren wij u over het aanleggen van de aansluiting, kraan en afvoer, het installeren van een waterslot en slang, en de verbinding met de trekschakelaar. Met behulp van de tips van onze professionals wordt het aansluiten van de wasmachine een stuk eenvoudiger. Wilt u liever de hulp van een erkend loodgieter? Aarzel dan niet om de diensten van de loodgieters uit ons netwerk in te schakelen. Via het contactformulier komt u snel met een ervaren vakman in contact. Wij zijn u met alle plezier van dienst!

Wasmachine aansluiting aanleggen

Voor het aansluiten van een wasmachine zijn er diverse stappen die u dient te ondernemen. De eerste is om te zorgen voor een stopcontact dat is ingeschakeld door een zogeheten natte groep. Dit is een elektriciteitsgroep die speciaal is ingericht op het voorkomen van te veel vermogen in één keer. Wilt u graag uw wasdroger op dezelfde groep als uw wasmachine aansluiten? Kies dan eventueel voor een combiregelaar. Deze dient dan als beveiliging en ter voorkoming van kortsluiting. Het stopcontact moet bovendien verbonden zijn aan een elektriciteitsleiding van 2,5 millimeter, en een zekering van op zijn minst 16 Ampère. Verder maken onze professionals altijd gebruik van de stelregel dat een stopcontact altijd minimaal één meter van de kraan verwijderd moet zijn.

Kraan aansluiten

Dan is het tijd voor de tweede stap; het aansluiten van de kraan. Een tip is om voordat u hiermee begint een lekbak te plaatsen op de plek waar de wasmachine moet komen. Deze zijn verkrijgbaar bij bouwmarkten en witgoed speciaalzaken. Het aansluiten van de afvoer en kraan is een vrij specialistische taak. U dient hiervoor de aanvoerleiding te bevestigen aan de achterkant van de wasmachine. Bij de meeste nieuwe modellen bevindt de aanvoerleiding zich in de rechterbovenhoek. Het andere uiteinde moet u aan de kraan bevestigen. De meeste wasmachines worden geleverd met een standaard slang van ongeveer twee meter. Het is mogelijk om hiervoor verlengstukken aan te vragen. Past het uiteinde niet helemaal goed op de kraan? Gebruik dan Teflontape om lekkage te voorkomen. Een erkend loodgieter adviseert bovendien om even de slang en kraan te testen, voordat u de volgende stap neemt.

Afvoer bevestigen

Het bevestigen van de afvoer is een klus die u pas kunt uitvoeren als de wasmachine (bijna) op zijn plek staat. Ze het apparaat zo goed mogelijk in de juiste positie, en kijk hierbij naar de plaats van de steunbeugel. Het aansluiten van de afvoer gebeurt door de afvoerleiding om de steunbeugel te leiden en deze vervolgens te voorzien van een afvoerdop. Daarna kunt u deze in de afvoerbuis plaatsen. Het bevestigen van de afvoer kan lastig zijn omdat deze zich vaak in een moeilijke hoek bevindt. Kijk daarom altijd goed naar de mogelijkheden, en schakel eventueel een loodgieter in. Let bovendien op: de meeste wasmachine slangen worden voorzien van een dopje in de slang om te voorkomen dat er direct water door de buizen kan lopen. Dit kan de afvoer blokkeren en zorgen voor een storing of lekkage. Controleer daarom altijd de slang voordat u deze installeert.

Contactformulier

Uw aanvraag:

 • Uw gegevens zijn veilig bij ons
 • Vrijblijvende dienstverlening
 • Kosteloos en zonder verplichtingen

Aansluiten op trekschakelaar

Het is tevens mogelijk om de wasmachine aan te sluiten op een trekschakelaar. Een trekschakelaar is een schakelaar met een touwtje, in plaats van dat het zorgt voor een direct contact. Het aansluiten van de wasmachine op de trekschakelaar wordt door de meeste bouwmarkten aangeduid als een klus met een gemiddelde moeilijkheidsgraad. Wij geven u hieronder een snel stappenplan. Win echter voordat u aan de slag gaat altijd de benodigde informatie in, en zorg ervoor dat u veilig te werk gaat. Neem direct contact op met een loodgieter als u de klus niet helemaal kunt afhandelen, om problemen in de toekomst te voorkomen. De gelieerde loodgieters maken gebruik van het onderstaande stappenplan voor de installatie van een trekschakelaar. De volgende onderdelen komen hierin aan de orde.

 • Verwijder de kap van de trekschakelaar aan de machine.
 • Zet de achterwand van de trekschakelaar met pluggen en schroeven in de muur vat.
 • Sluit de draden van de aanvoer uit de meterkast aan. Bruin moet naar P, blauw naar de klem ernaast, en geelgroen moet op de aardeklem geplaatst worden.
 • Knip de stekker van het snoer.
 • Strip een paar centimeter van het omhulsel en de drie aders van het snoer.
 • Plaats het snoer door de afsluitdop van de trekschakelaar.
 • Bevestig de drie draden aan de goede pool.
 • Breng de kap van de trekschakelaar opnieuw aan en controleer de aansluiting.
 • Bevestig het touwtje, zodat u de schakelaar kan bedienen.

Waterslot en slang

Iets waar u weinig aandacht aan hoeft te besteden bij de installatie, maar waarover wij u wel graag willen informeren is het waterslot. Het waterslot is verbonden aan de slang van de wasmachine, en zorgt ervoor dat het risico op lekkages een stuk kleiner is. Het waterslot, ook wel aqua stop genoemd, vormt nu een standaard onderdeel van de nieuwe modellen wasmachines en is ingesteld op een bepaald watervolume per inlaatsessie. Dit is een vrij losse meting, het kan dus zijn dat een kleine lekkage niet wordt opgemerkt. Heeft uw wasmachine of vaatwasser geen waterslot? Dan kan een alternatief de watermelder zijn. Hebt u vragen over het waterslot en de werking? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij zijn u met alle plezier van dienst.

Hulp nodig? Schakel een loodgieter in

Wilt u weten hoe u het beste de kraan of afvoer van de wasmachine kunt aansluiten? Hebt u een vraag over het maken van de juiste keuze voor een vaatwasser of ander witgoed? Bent u benieuwd naar de kosten voor het laten monteren van elektrische apparaten? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via het contactformulier. Geef hierop uw wensen en vragen zo goed mogelijk aan, en wij zorgen ervoor dat uw vragen spoedig beantwoord worden door een erkend loodgieter. Desgewenst maken wij voor u bovendien een geheel vrijblijvende offerte. Wij garanderen dat u door ons altijd snel en vakkundig geholpen wordt tegen aantrekkelijke prijzen. Wij zijn u met alle plezier van dienst.
Terugbelverzoek Loodgieter Nu