wc ontstoppen

 

Wc ontstoppen

Een verstopte wc, ontzettend vervelend! Een verstopte wc komt nooit gelegen, maar helaas is het niet onvermijdelijk. Elke wc raakt wel eens verstopt, maar gelukkig zijn de meeste verstoppingen gemakkelijk zelf te verhelpen. Gemiddeld moet een toilet eens per tien jaar ontstopt worden, maar het kan ook zijn dat uw leidingen oud en beschadigd zijn waardoor het vaker voorkomt. Naast ouderdom of beschadigingen, zijn er ook andere oorzaken van een verstopt toilet. Deze oorzaken kunt u in de onderstaande tekst lezen. Ook leest u hier over de manieren waarmee u een verstopping kunt verhelpen.

Oorzaken

Het zou kunnen zijn dat er in de aangelegde riolering wortels van bomen zijn gaan groeien. Dit kan een verstopping veroorzaken. Het teveel gebruiken van wc papier kan daarnaast ook één van de oorzaken zijn. Ook kan het aankoeken van vet in de bochtige delen van het riool zorgen voor een verstopping. Verder, zoals eerder genoemd, kan een verstopping veroorzaakt zijn door een slecht aangelegde of verouderd rioolsysteem. Om een verstopping te voorkomen moet u geen toilet vochtigheidsdoekjes, hygiënedoekjes of teveel wc-papier door het riool spoelen. Ook is het belangrijk dat u géén etensresten of vetrest door het riool spoelt.

Zelf ontstoppen

Er zijn diverse manieren om uw wc te ontstoppen. Zo kunt u de volgende methodes gebruiken om verstopping te verhelpen:

  • Afwasmiddel en heet water
  • De plopper
  • De kleerhanger
  • Ontstoppingsveer
  • Nat- en droogzuiger
  • Enzymen
  • Zuiveringszout en azijn

Deze methodes zijn makkelijk om zelf toe te passen. In het geval u er zelf niet uitkomt, of wanneer u er zelf niet aan wilt of kunt beginnen, kunt u altijd een loodgieter inschakelen.

Contactformulier

Uw aanvraag:

  • Uw gegevens zijn veilig bij ons
  • Vrijblijvende dienstverlening
  • Kosteloos en zonder verplichtingen

Terugbelverzoek Loodgieter Nu

Afwasmiddel en heet water

Hierbij doet u een beetje afwasmiddel in de pot en giet u een halve emmer heet kraanwater in de pot. Doe dit wel vanaf ongeveer een halve meter hoog. De reden om dit vanaf deze hoogte te gieten is dat het gewicht van het water er namelijk voor kan zorgen dat de ontstopping verdwijnt. Het water moet niet gloeiend heet zijn, meer als een kop thee die u net kunt drinken. Laat het vervolgens een paar minuten rusten. Dit zorgt ervoor dat de verstopping zacht genoeg wordt om op te lossen. Als het water hierna niet is gezakt, is het tijd voor de plopper.

De plopper

Gebruik voor het ontstoppen de rubberen plopper. Voor het ontstoppen moet u de plopper eerst met heet water spoelen, zodat het rubber zacht wordt. Dit zorgt voor een betere sluiting. Als de plopper toch niet goed afsluit, bind dan een oude lap om de plopper. Doe vervolgens de plopper in de wc-pot en druk krachtig, maar wel langzaam naar beneden. Trek vervolgens de plopper aan. Zo zou de wc leeg moeten gaan lopen.

De kleerhanger

Als het ontstoppen met een plopper niet werkt, gebruikt dan een kleerhanger van ijzerdraad. Deze methode helpt voornamelijk wanneer de verstopping in het begin van de afvoer zit. Allereerst moet u de uiteinden van de kleerhanger uit elkaar draaien. Steek de uiteinden nu met een lap in de afvoer. Als het ijzerdraad in de afvoer zit, beweeg dan heen en weer om de afvoer vrij te maken.

Ontstoppingsveer

Als de kleerhanger methode niet werkt, ga dan voor de ontstoppingsveer. Deze kan verder in de afvoer dan de kleerhanger. De ontstoppingsveer is een buigbaar metalen draad dat in bochten van een afvoer kan. Het uiteinde van de veer stopt u in de afvoer. Deze duwt u naar beneden in de afvoer tot u de verstopping heeft bereikt. U draait vervolgens de veer rond totdat de verstopping verholpen is.

Nat- en droogzuiger

Als het afwasmiddel, de plopper, de kleerhanger en de ontstoppingsveer niet hebben gewerkt, dan kunt u gebruik maken van een industriële stofzuiger. Pas op: gebruik géén huishoudelijke stofzuiger! Met de nat- en droogzuiger kunt u het water uit de wc zuigen. Plaats vervolgens het einde van de slang 5 tot 10 cm in de afvoer. Gebruik een handdoek om de afvoer goed af te sluiten. Als de afvoer goed is afgesloten, kunt u de zuiger aan zetten. Als het goed is wordt de verstopping zo weg gezogen door de nat- en droogzuiger.

Enzymen

Als de verstopping is ontstaan door haar of objecten in de afvoer, dan kunt u deze methode niet gebruiken. Deze methode werk alleen bij organisch materiaal. Ontstoppingsmateriaal met enzymen is verkrijgbaar in doe-het-zelfzaken bij de loodgieterafdeling. U kunt de instructies op de fles volgen. Deze methode “eet” het afvalmateriaal op waardoor de ontstopping verhopen kan worden.

Zuiveringszout en azijn

Strooi een pak zuiveringszout in de wc-pot. Schenk daarna een fles azijn in de pot. Pas wel op dat u de azijn voorzichtig in de pot giet, want het mengsel gaat bruisen. Wacht na het schenken van de azijn enkele minuten. Gooi vervolgens 3-4 liter heet water in de wc. Als het mogelijk is, moet u het mengsel een nacht laten zitten. Hierna zou de verstopping verdwenen moeten zijn.

Loodgieter inschakelen

Lukt het u zelf niet om uw wc te ontstoppen? Of heeft u andere vervelende problemen met de riolering? Neem dan contact op met 24/7 Riooldienst. Zij hebben een groot aantal loodgieterbedrijven in hun netwerk waardoor er altijd een loodgieter bij u in de buurt is. Een loodgieter zal binnen 30 minuten bij u op de stoep staan om het vervelende probleem te verhelpen!